Hoe herken je het?

Stress en burn-out

Herkenbaar?

Je kan niet goed ontspannen, je piekert vaak.
Je voelt je gejaagd, snel geïrriteerd, vermoeid, slaapt slecht, ziet overal tegenop.
Hoofdpijn, buikpijn, vaker ziek, hartkloppingen, duizelig.

Bij stress krijg je allerlei signalen die je vertellen dat de balans in je lichaam verstoord is; in slaap vallen is moeilijk, ontspannen lukt niet goed en dezelfde gedachten blijven maar malen in je hoofd.

Wanneer je deze signalen te lang negeert, ligt overspannenheid of een burn-out op de loer. Het lukt dan niet meer om een goede balans tussen inspanning en ontspanning te vinden. Je pleegt roofbouw op je lichaam en komt niet meer aan herstel toe.

Loop niet door met stressklachten! Kortdurende stress is prima en kan heel functioneel zijn omdat het je scherp maakt in uitdagende situaties. Maar als de stress chronisch wordt, loopt je gezondheid (ernstige) schade op. 

Wanneer het niet lukt om van deze klachten af te komen, kan ik je begeleiden met een paar sessies in de buitenlucht. Door deze counseling krijg je inzicht in je valkuilen en praktische handvatten om de stress de baas te kunnen.

Vragen over burn-out

Stresssignalen niet negeren

Signalen die je lichaam geeft, hebben een belangrijke functie: duurzaam behoud van jouw gezondheid, van jou als organisme. Wanneer je signalen zoals vermoeidheid, gespannen spieren, moeilijker kunnen concentreren, opgeblazen gevoel, negeert kom je niet toe aan volledig herstel. Schade en minder goed functioneren liggen op de loer.

Wat maakt dat je klachten ervaart?

Wat als je eerlijk naar jezelf bent en kijkt waar je klachten vandaan komen? Waar wringt het? Vaak weten we eigenlijk wel wat goed voor ons is en wat zou helpen, maar kan het lastig zijn hiernaar te luisteren en handelen. Het kan inzicht geven hierbij stil te staan.

Wat kun je zelf al doen?

Zet jezelf en je gezondheid op nummer 1. Ga elke dag naar buiten en wandel een lekker blokje. Adem rustig. Niet nog meer doen van wat je al deed, maar vaak werkt het goed om precies het tegenovergestelde te doen: wanneer je geen tijd hebt voor jezelf, juist tijd maken voor jezelf, wanneer je aan het racen bent, juist vertragen en even stil staan. Keer je gedrag om!

Merk je signalen van een beginnende burn-out?

Neem gerust eens contact op om kennis te maken en te kijken wat ik voor je kan betekenen.

“Ik had direct een goede klik met je tijdens de gesprekken. Het was fijn om mijn problemen te kunnen delen. Ik heb geleerd ermee aan de slag te gaan en dat aan te pakken wat ik zo moeilijk vind. Ik voel me weer vrij. Heel veel dank.”

__
__
Lees meer ervaringen